Groningen hoofdfoto
De KNVB bekerfinale staat deze week op de planning en het wordt een strijd tussen twee verrassende ploegen dit seizoen. PEC Zwolle, dat vorig jaar dankzij een 5-1(!) overwinning op Ajax al de KNVB beker won, speelt opnieuw in de finale en gaat het opnemen tegen FC Groningen. De Noorderlingen verrasten vriend en vijand en mogen gaan strijden voor hun eerste bekerprijs in de geschiedenis van de club. Ze speelden al eerder een bekerfinale in 1989, maar verloren deze. Chery en co zullen alles er aan gaan doen om die beker de lucht in te gaan hijsen. Voetbal-Analyse analyseert de succesvolle speelwijze van Groningen, daarbij hun weg naar de finale toe en tot slot de in onze ogen drie belangrijkste spelers.

FC Groningen doet in de Eredivisie mee om de play-off-plekken en bevindt zich momenteel op de achtste plaats. De ploeg uit het hoge Noorden valt dit jaar op door hun enigszins agressieve speelwijze, maar wel een frisse tactiek die punten oplevert in de Eredivisie. Thuis won de ploeg van Ajax, speelde het gelijk tegen kampioen PSV en er vielen ook gelijkspellen te noteren tegen FC Twente en Feyenoord. Niet de minste ploegen dus waar tegen Groningen het vrij goed deed. De trots uit het hoge noorden staat niet bekend als een counter team, hoewel de club wel degelijk beschikt over zeer snelle, vaardige spelers als Mahi, Antonia, Chery en Rusnak. 64% van de doelpunten die Groningen maakte dit jaar werden echter gecreëerd uit open-play, een geheel zelf opgebouwde aanval met passes over verschillende schijven. Daarnaast wordt er gemiddeld per wedstrijd bijna 80% aan korte passes gegeven door de Groningers.

Mahi waagt een poging vanaf afstand
FC Groningen-aanvaller Mimoun Mahi waagt een poging vanaf afstand

Een ander sterk wapen van de Noorderlingen is een standaardsituatie. Uit de 46 goals die de ploeg dit seizoen maakte, vielen elf uit een standaardsituatie. Dat is dus ongeveer 25% van alle gemaakte goals dit seizoen. Eén tip dus voor PEC Zwolle: geef niet teveel corners en vrijetrappen weg aan FC Groningen. Defensief staat Groningen ook redelijk zijn mannetje, de spelers hebben gemiddeld vijf zuivere tackles en twaalf gewonnen luchtduels per wedstrijd dit seizoen. Ook schiet Groningen enorm veel vanuit de tweede lijn, belangrijke spelers als Chery, Rusnak en Tibbling dribbelen en schieten zelf graag. Dit zorgt ervoor dat maar liefst de helft van alle schoten die Groningen dit seizoen loste, vanaf verder dan 18 meter gedaan werden.

Simon Tibbling dribbelt voorbij Ajax-middenvelder Davy Klaassen
Simon Tibbling dribbelt voorbij Ajax-middenvelder Davy Klaassen

In de beker had Groningen geen lastige horde naar de finale toe. Er werd gemakkelijk gewonnen van mindere ploegen als Flevo Boys, Volendam en Excelsior. Wel werd er in de kwartfinale genadeloos afgerekend met Vitesse. De club uit het hoge noorden vernederde, in de eigen Euroborg, de Arnhemmers met maar liefst 4-0. Vitesse dat in de achtste finale nog Ajax, in hun eigen Amsterdam Arena met dezelfde cijfers vernederde, werd gezien als favoriet maar kwam uiteindelijk dus van een zeer koude kermis thuis. Groningen speelde geweldig en de ruime overwinning was de basis voor de uiteindelijke finaleplek die zij inmiddels behaald hebben.

In de ploeg van coach Erwin de Looi zien wij drie spelers als absoluut onmisbaar en zelfs al klaar voor een opstapje in Nederland of elders in Europa. Uiteraard middenvelder Chery, die wekelijks opvalt met doelpunten of fraaie acties. Centrale verdediger Eric Botteghin, de Braziliaanse sterkhouder die ook veelal geloofd wordt in de Nederlandse media. En tot slot de winteraanwinst Simon Tibbling, hij kwam, hij zag en hij overwon. In minder dan een half jaar laat de jongeling zien hoe goed hij kan voetballen en dat een ploeg als Groningen, met alle respect, niet zijn top is.

De sterke Braziliaanse verdediger troeft een Excelsior-speler af
De sterke Braziliaanse verdediger Eric Botteghin troeft een Excelsior-speler af

Tjaronn Chery hebben wij al eerder uit gelicht. Maar spelers als Botteghin en Tibbling zijn echt van enorme waarde voor FC Groningen en kunnen een sleutelrol gaan spelen in de tactiek van coach Erwin de Looi.  De Braziliaanse centrale verdediger geldt als een typische niet-Eredivisie verdediger, hij zet verdedigen WEL op de eerste plek. Iets dat in Nederland nogal verloochent wordt en dat vaak ook enorm wordt bekritiseerd. Zijn defensieve statistieken zijn echter beter dan uitstekend te noemen. De onmisbare factor in het centrum is zeer kopsterk, hij is namelijk 1,92 meter lang en is daarnaast tactisch ook nog eens sterk en beschikt over een redelijke snelheid, waardoor hij fouten van teamgenoten vaak kan herstellen. In dit seizoen kopt hij gemiddeld ongeveer tien ballen per wedstrijd weg uit de gevarenzone, maakt hij ongeveer drie geslaagde tackles in elke wedstrijd en onderschept hij meer dan drie gevaarlijke ballen per wedstrijd. Tot slot wordt hij minder dan een keer per wedstrijd voorbij gedribbeld en heeft hij een succesvol passingspercentage van maar liefst 85%. De complete verdediger dus voor FC Groningen.

Simon Tibbling kwam dus zoals gezegd deze winter over vanuit zijn thuisland Zweden. Hij werd al regelmatig in verband gebracht met Nederlandse teams en Groningen was dus uiteindelijk de gelukkige. De jonge Zweed (20 jaar) bewijst zich week in, week uit als een van de belangrijkste spelers op het middenveld van Groningen. Natuurlijk Chery is de absolute smaakmaker, met de goals, dribbels en assists, maar Tibbling is er klaar voor om het stokje over te nemen, wanneer Chery waarschijnlijk deze zomer vertrekt. De jonge Zweed speelde pas vijftien keer voor Groningen, scoorde slechts één doelpunt, maar Tibbling valt niet op dankzij zijn goals. Het is zijn overall play wat de jongeling zo sterk maakt. Hij heeft per wedstrijd gemiddeld twee geslaagde dribbels en dat terwijl hij het meest als CVM in actie komt voor zijn elftal.

Daarnaast is hij een hele zuivere passer, maar liefst 87% van zijn passes komen aan. Daarnaast is hij elke wedstrijd goed voor meer dan één key-pass en dat als CVM(!). Defensief staat hij uiteraard ook zijn mannetje, hij houdt van aanvallen en zelf het spel maken, maar als het moet grijpt hij in. Per wedstrijd maakt hij gemiddeld twee aanvallen ongedaan en daar heeft hij twee tackles voor nodig. Daarnaast heeft de dribbelaar per wedstrijd niet één overtreding nodig, hij valt dus aan wanneer het kan, maar wordt zeker niet overlopen door zijn tegenstanders. Een ding is zeker: Simon Tibbling gaat alleen nog maar beter worden, houd hem dus in de gaten.

FC Groningen heeft zoals beschreven vele sterke kanten in hun elftal, die zij hebben laten zien in de KNVB beker. Elk team heeft zijn zwaktes, maar in de KNVB beker heeft Groningen het werkelijk fantastisch gedaan. Er werd gesproken over geen uitdaging, maar Vitesse 4-0 inmaken is werkelijk fenomenaal. PEC Zwolle is daarentegen een echte cupfighter, die al weet wat het is om de beker te winnen. Toch zullen spelers als Chery, Rusnak, Botteghin en Tibbling hongerig zijn voor de felbegeerde prijs. Het is de kans van hun leven op dit moment en mede daarom belooft het een spannende pot te gaan worden. Voetbal-Analyse gaat daarom ook niet voorspellen en laat het lekker over aan jullie. Gaat PEC Zwolle opnieuw ervandoor met de beker of gaat Groningen de eerste bekerprijs pakken in hun geschiedenis?

Advertisements