Verdad
4 januari 2015: op deze dag leek de wereld nog zoveel anders dan vele Barcelona-fans voor ogen hielden. David Moyes en zijn Real Sociedad lieten een zeer matig Barcelona kansloos in het altijd gevreesde Anoeta. Cristiano Ronaldo en zijn Real Madrid waren in topvorm en de Portugese ster werd daarom terecht beloond met de FIFA Ballon D’or. Lionel Messi liet van zich horen op Instagram, door Chelsea spelers te volgen en klaarblijkelijk zijn onvrede uit te spreken over coach Luis Enrique. Die onrust binnen de club leidde tot het opstappen van de vaak bekritiseerde technisch directeur Andoni Zubizarreta en verschillende socios in Barcelona. Hoe anders is de situatie bij Barcelona nu. Inmiddels koploper in Spanje, bekerfinalist en met anderhalf been in de kwartfinales van de Champions League. En in deze week zal blijken hoe belangrijk de nederlaag in Anoeta was. La semana de la verdad; vrij vertaald de week van de waarheid.

Messi na het verlies tegen Real Sociedad
Messi na het verlies tegen Real Sociedad

Waar Lionel Messi in de afgelopen twee jaar af en toe te wensen overliet, tikt hij in 2015 absoluut weer zijn topvorm aan. De Argentijn behaalde nog steeds fantastische statistieken, maar echt flitsend en vooral fris zag het er niet meer uit. Hij werd bekritiseerd en volgens velen was hij ‘finished’. Bij de rivaal, Real Madrid, was het een compleet ander verhaal. Sterspeler Cristiano Ronaldo was ontketend met 17 doelpunten in de Champions League en 31 in de Spaanse competitie. Hij kreeg terecht de Ballon D’or en misschien was dit wel goed, want sinds het verlies in Anoeta is Leo op de top van zijn kunnen. La Pulga maakte al 18 doelpunten, twee meer dan de complete voorhoede van Real Madrid (Cristiano, Benzema en Bale) en gaf ook nog eens acht assists. Daarnaast staat Barcelona dus een punt voor op Real Madrid, zijn ze op weg naar de kwartfinale CL en gaan ze in de beker finale spelen tegen Athletic Bilbao. Door de racha (topvorm) van Lionel Messi neemt hij Barcelona aan de hand. Het team speelt met veel meer zelfvertrouwen en wint vrijwel elke wedstrijd gemakkelijk met goed voetbal. Afgelopen weekend maakte Messi nog een wereldsolo.

Het klinkt dus allemaal positief maar de Catalanen staan nu voor een belachelijk zware week. Twee finales in het eigen Camp Nou, twee wedstrijden die gewonnen moeten worden. De een voor het vertrouwen en de andere voor het belang in Spanje. Woensdag 18 maart komt Manchester City, de Engelse kampioen, naar het Camp Nou en zondag 22 maart komt Real Madrid, de Champions League-winnaar naar het Camp Nou.

Het Zuid-Amerikaanse super trio van FC Barcelona, Neymar Jr, Lionel Messi en Luis Suárez
Het Zuid-Amerikaanse super trio van FC Barcelona, Neymar Jr, Lionel Messi en Luis Suárez

Manchester City verloor in eigen huis kansloos van FC Barcelona in de eerste wedstrijd van de achtste finale tussen de twee topploegen. Het werd slechts 1-2, maar het had in feite ook 1-5 kunnen zijn. Barcelona was vooral in de eerste helft heer en meester en verzuimde om City genadeloos een flink pak slaag te geven. Messi miste in de laatste minuut nog een strafschop en was hier zichtbaar erg pissig over. In de tweede wedstrijd zal City het gevoel hebben dat ze nog kans maken. Als zij immers een vroege goal maken, kan het theoretisch gezien alle kanten. Desondanks ben ik als Barca-fan niet heel erg bevreesd voor City. Waar ik wel bang voor ben is de onderschatting vanwege de naderende (nog belangrijkere) El Clasico. Dé wedstrijd in Spanje en in mijn optiek wereldwijd tussen grootmachten FC Barcelona en Real Madrid.

De laatste Clasico ging kansloos verloren, Real Madrid won met 3-1 in het eigen Santiago Bernabeu
De laatste Clasico ging kansloos verloren, Real Madrid won met 3-1 in het eigen Santiago Bernabeu

Woensdag speelt Barcelona dus voor de Champions League en op zondag wordt alweer één van de belangrijke wedstrijden van het jaar gespeeld. Real Madrid heeft 6 dagen rust tegenover slechts vier voor Barcelona. De belangen van zo een rustperiode mag niet vergeten worden, al heeft het ook zijn voordelen. Barcelona blijft in een ritme, mits de wedstrijd een positief einde kent, en kan op deze manier er boven op knallen.

Real Madrid steekt momenteel niet in de beste vorm. De Koninklijke won eerder dit seizoen maar liefst 22 wedstrijden (!) op rij en leek vrijwel niet te stoppen. Ik geef eerlijk toe, als Barcelona fan was ik oprecht bang voor een dominantie van de Madrilenen. Tot dat ze verloren bij Valencia uit. Al het hele seizoen riep ik, wanneer Madrid onder druk staat voetballen ze niet zo vrij als wanneer een team Real de ruimte geeft. Valencia, Atlético (3 keer!), Athletic Bilbao, Villareal en zelfs Schalke 04 bevestigden mijn theorie. Alle genoemde teams snoepten punten weg van de Madrileense club. Daarnaast steekt Cristiano Ronaldo, de huidig wereldvoetballer van het jaar, ook totaal niet in zijn beste vorm. Hij klaagt veel op zijn teamgenoten, grossiert in het missen van kansen en had weken geleden zelfs geluk met een lichte schorsing na een schandalige overtreding tegen Cordoba. Real Madrid kampte met verschillende blessures van Pepe, Ramos, Modric, James, Marcelo en Coentrao. Dat zijn toch niet de minste spelers, dus de minicrisis in Madrid kan je deels daar aan wijten. Toch vind ik dat als je voor Madrid speelt, je gewoon van een bepaalde kwaliteit moet zijn en je het niet enkel kan afschuiven op blessures.

Een voorbeeld van de prachtige mozaiek tijdens El Clasico in Camp Nou
Een voorbeeld van de prachtige mozaiek tijdens El Clasico in Camp Nou

Mijn advies is daarom dan ook ‘Knock em out while they’re still down’, wat kan worden vertaald als ‘Deel de genadeklap uit nu het nog kan‘. Barcelona speelt thuis met een ontketende Messi, een sterke Luis Suárez en een over het algemeen goed spelend elftal. Daarnaast heb je de onvoorwaardelijke steun van het thuispubliek, die altijd van zich laat horen in El Clasico. Real Madrid dat niet in een goede vorm steekt, eigenlijk zijn al deze factoren het moment om een pak slaag uit te delen. Maar het blijft natuurlijk een wedstrijd op zich die je niet kunt voorspellen. Er staan zoveel geweldige spelers op het veld die in staat zijn om de wedstrijd te beslissen. Mijn geld zet ik hoe dan ook op de kleine grote Argentijn: Lionel Messi. ¡Visca Barcelona y Visca Catalunya!

Advertisements