‘Zorg wordt voor de rijken’

Zorgverzekeraar

Door: Nüel Weinchard

Politiek volgend Nederland wacht in spanning op de verkiezingen van aankomende week.  Een van de belangrijke punten die wordt aangekaart is de zorg. Hoe zit het met de macht van de zorgverzekeraar ten opzichte van de zorgontvanger? Een van de partijen GroenLinks deed onlangs een uitspraak wat betreft de zorg: “De zorgverzekeraar heeft teveel macht, wij willen dat deze macht wordt beperkt.” Almeerse zorgverlener Giel Zijl is al jaren actief in de zorg als lifecoach en heeft het een en ander te zeggen over de Nederlandse zorg, op landelijke en gemeentelijke basis.

Giel

Giel Zijl, lifecoach en zorgverlener

Laten we beginnen met wie je precies bent, hoe oud ben je en wat is je specialiteit op het gebied van de zorg? – “Mijn naam is Giel Zijl. Ik ben 46 jaar oud, ik heb een bedrijf dat zorg biedt aan ouders met kinderen met autisme en ADHD. Daarnaast bied ik ook zorg aan mensen, die in de knoop zitten met hun psychologische zorg en daar hulp mee nodig hebben. Dus ik doe eigenlijk ook een stuk aan coaching en probeer dat dan op een zo open mogelijke manier te doen, zodat de mensen zelf hun regie houden, om later zelf weer de touwtjes in eigen handen te kunnen nemen.”

Wilde je altijd al in de zorg aan de slag, wist je bijvoorbeeld toen je klein was al dat je dit wilde gaan doen? – “Eigenlijk wilde ik niet in de zorg gaan werken. Ik had namelijk twee zussen die allebei in de zorg zaten en allebei als verpleegkundigen werkten. Destijds dacht ik: Nee dat hoef ik niet, laat mij maar wat anders doen. Ik ben toen een receptionist-opleiding gaan volgen en dat bleek achteraf toch niet helemaal mijn ding. Uiteindelijk ben ik toch in de verpleging terecht gekomen en ben ik gestart aan een opleiding voor verpleegkundigen, alleen werd ik ziek en toen kon ik het niet meer volbrengen. Vervolgens ging ik de administratieve kant uit maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus uiteindelijk ben ik toch weer in de zorg terecht gekomen. Ik vind het ontzettend leuk om met kinderen aan de slag te gaan en vooral met hun ouders, om van hen een stukje zorg even te ontnemen, zodat zij het later weer op kunnen pakken, wanneer zij zich sterk genoeg voelen.”

Hoe vind je dat de zorg, als zorgverlener zijnde, in jouw woonplaats Almere is geregeld? – De zorg in Almere zit op dit moment denk ik in een groeifase, omdat we natuurlijk heel erg bezig zijn met allerlei overhevelingen van het Rijk naar de gemeentes toe. En dan moet je altijd kijken of en hoe het gaat lopen. Waar we op dit moment vooral mee bezig zijn binnen Almere is dat we het heel dicht bij de burgers van Almere willen houden. Ik denk dat dit in ieder geval een heel goed doel is alleen is het op dit moment, met het budget dat de gemeente heeft, de vraag of het toereikend genoeg is om iedereen te kunnen voorzien van zorg. En dan doel ik voornamelijk op de vraag of de kwaliteit van de zorg gewaarborgd blijft. Want ik denk dat dat wel een belangrijk punt is voor de gemeentelijke zorg.”

Een mooi beeld van de moderne stad Almere

Een mooi beeld van de moderne stad Almere

 GroenLinks bracht onlangs naar buiten dat het vindt dat de macht van de zorgverzekeraar beperkt moet worden. Wat vind jij van deze stelling? – “Ja, dan kijken we heel specifiek naar de zorgverzekeraar. Ik denk dat deze ook wel een belangrijke speler is op dit moment, omdat een gedeelte van de zorg vanuit een PGB (persoonsgebonden budget) of vanuit de zorg in natura terug is gegaan naar de zorgverzekeraar. Maar ook dat de zorgverzekeraar natuurlijk een inbreng heeft in medicijngebruik, over welke huisarts je mag hebben of welke specialisten. Dus ik denk dat wat dat betreft het nodig is dat de zorgverzekeraar de regie ook nog steeds houdt bij diegenen die de zorg nodig hebben. Wij weten zelf welke zorg we nodig hebben, wij weten zo langzamerhand steeds beter wat voor kwaliteit wij willen hebben en ik denk dat het daarom heel belangrijk is om dat in de gaten te houden, maar ook het budget van de mensen. Niet iedereen kan zeggen van: ik zit in Almere, we hebben een ziekenhuis in Almere, maar het valt niet onder de zorgverzekeraar waar ik onder zit, dus ik moet ineens naar Lelystad of Amsterdam. Dat zijn weer extra kosten die je dan moet maken om daar te kunnen komen. Dus wat dat betreft is het denk ik heel belangrijk om te kijken van: wat mag de zorgverzekeraar daar wel in doen en wat dan niet? Of het een goed idee is om daarin de macht te gaan beperken, dat weet ik niet, maar ik denk dat het wel goed is om daar in ieder geval goed naar te kijken en erover na te denken.”

Dus eigenlijk ervaar je niet per se zelf dat de zorgverzekeraar teveel macht heeft, maar ben je eigenlijk meer voor een soort compromis tussen de verschillende partijen: zorgverlener, patiënten en zorgverzekeraar? – “Ja klopt, we moeten het samen doen. Het is geen kwestie van wie heeft nu macht en wie heeft nu geen macht, maar ik denk dat het heel belangrijk is om te zorgen dat we met elkaar eruit komen. Het zou om de gezondheid van de zorgontvanger moeten gaan, maar er is iemand anders die er in feite een bepaalde macht over heeft. En dat is denk ik niet de bedoeling. Ik denk dat je het samen moet oplossen, want de ontvanger weet bijvoorbeeld ook niet welke ziekenhuizen het beste zijn, of welke zorgverlener dan het beste is voor hen. Het is belangrijk om daar gezamenlijk uit te komen.”

Het logo van politieke partij Groenlinks

Het logo van politieke partij GroenLinks

Hoe denk je dan over de zorgverzekeringen in Almere? – “Eigenlijk heeft de gemeente Almere weinig te maken met zorgverzekeringen. Ik weet wel dat Almere heel goed geregeld heeft dat er voor mensen, die in de bijstand zitten of beneden een bepaald inkomen zitten een collectiefverzekering met een zorgverzekeraar beschikbaar is. Maar verder heeft Almere weinig te maken met zorgverzekeringen, want dat is landelijk geregeld. Eigenlijk zorgt de landelijke regeling ervoor, dat de zorg steeds verder van de burger afstaat. De zorgverzekeraar heeft een bepaalde positie en op dit moment kan een zorgverzekeraar doen en laten wat hij wil. De ontvanger heeft bepaalde keuzes waar hij zich aan moet houden. Je kan bijvoorbeeld niet bij die specialist terecht, of bij dat ziekenhuis. Je moet specifiek naar dat ene ziekenhuis van de verzekeraar. Daar heeft jammer genoeg Almere, een plaats, weinig invloed op. Ik denk dat Almere daar graag meer invloed op zou willen hebben, zodat de burgers grotendeels hun eigen keuzes kunnen maken.”

Wat zou dan een mogelijke situatieschets zijn qua zorgverzekeringen in Almere? Als zij de situatie willen verbeteren, wat zou dan een oplossing kunnen zijn? – “Wat dan van belang is, is dat er dan een hele goede ontwikkeling is wat betreft de zorg in Almere en dan bedoel ik niet alleen de zorg waar ik het net over heb gehad. Dus niet enkel de PGB, vanuit het rijk naar de gemeentes toe, maar ook dat er specialisten beschikbaar zijn binnen een bepaalde straal in Almere. En ook dat individuen hun eigen ziekenhuis binnen de zorgverzekeringswet valt of dat de zorgverzekeraar deze ook vergoedt. En dat je niet per se naar Lelystad of Amsterdam hoeft af te reizen. Ik denk dat daarin onder andere Almere, of een andere gemeente zich enorm sterk in kan maken, om de zorg heel specifiek af te stellen voor de ontvanger.”

De politiek maakt vaak beslissingen en komen er achteraf achter dat het niet altijd de meest verstandige beslissingen waren. Jij kan met je jarenlange ervaring dat vast veel beter beslissen. Wat mist de politiek in Nederland dat jij graag zou zien veranderd worden op het gebied van zorg? – “Ik denk dat het van belang is dat de politiek niet de politiek bedrijft omdat zij denken dat ze altijd gelijk hebben. Zelf heb ik altijd het gevoel dat daar een soort machtsspel in zit, terwijl het zou moeten gaan om: hoe dienen we de mensen? Het zou ook in hun eigen belang moeten zijn. Als ik bijvoorbeeld in een politieke partij zou zitten, dan zou het voor mij zelf ook belangrijk moeten zijn. Hiermee bedoel ik, dat ik mezelf, als politicus verplaats in de gedachte van de zorgontvanger: Welke zorg heb ik nodig? Ik wil graag dat er zoveel mogelijk perspectieven bij elkaar gebracht worden, dat de verschillende partijen zoveel mogelijk ideeën bij elkaar verzamelen en vanuit dat idee gewoon het beste eruit halen. De politieke partijen werken dan wel samen, maar ik heb op dit moment nog steeds het gevoel dat ze helemaal niet samenwerken. Ze hebben allemaal hun eigen agenda en aanhang. En ik denk dat dat een van de dingen is, dat wel van tafel mag. We gaan samenwerken! We hebben momenteel geloof ik 14 politieke partijen, laten we nou zorgen dat we met die 14 partijen rond de tafel gaan want iedereen heeft een goed plan voor de toekomst. Dat zou ik graag willen zien gebeuren.”

Wat is jouw realistische verwachting voor de Nederlandse zorg in de toekomst? – “Als wij op deze weg doorgaan, dan wordt het in de toekomst voor diegenen die het echt nodig hebben en daar reken ik onder andere chronisch zieken onder en mensen die in feite weinig inkomen hebben, lastig om nog toegang te krijgen tot de zorg. Als we op deze manier doorgaan dan wordt de zorg denk ik enkel toegankelijk voor de mensen die rijk zijn. Zij kunnen in feite overal heen, zij hebben voldoende middelen om in de juiste ziekenhuizen te komen en ik denk dat iedereen recht heeft op dezelfde zorg. En dan hoeven we het helemaal niet duur te maken, want dat is ook waar we op dit moment mee bezig zijn. We maken de zorg zo ontzettend duur, zo ingewikkeld, terwijl het zo eenvoudig is. Net als hoe studeren voor de rijken wordt, verwacht ik dat hetzelfde gaat gebeuren met de zorg.”

Dagobert-duck

Zorg wordt voor de rijken, je zult dus moeten zwemmen in het geld

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s