Netflix of piraterij; wie komt als winnaar uit de concurrentiestrijd?

NETFLIX1Door: Nüel Weinchard

Sinds september 2013 werd de van origine Amerikaanse dienst Netflix gelanceerd in Nederland. Het internettelevisie-medium werd een succes en heeft zo’n twee jaar later bijna 1 miljoen Nederlandse gebruikers. Ondanks het succes van de internetdienst zijn er natuurlijk ook concurrenten aanwezig. Een van de grootste en meest zorgwekkende concurrenten is de piraterij, vormen hiervan zijn streaming, torrents en een vergelijkbare Netflix dienst genaamd Popcorn Time. Waar Netflix vraagt om een kleine vergoeding, is Popcorn Time gratis en dus logischer voor de doorsnee film of seriekijker. Daarnaast is de dienst dus illegaal en heeft het hiermee een groter aanbod dan Netflix, waardoor mensen eerder voor Popcorn Time kiezen.

Joris Evers, hoofd communicatie Netflix Europa, denkt dat Netflix piraterij moet beschouwen als een serieuze concurrent. “Wij denken uiteindelijk dat piraterij voortkomt uit frustratie van de consumenten. Je wilt graag iets kunnen zien en dat kun je niet altijd makkelijk op een legale manier krijgen, of het is heel duur of te ingewikkeld om te begrijpen.” Desondanks is Evers ervan overtuigd dat Netflix vooral vanwege hun service en kwaliteit de langste adem zal hebben. “Wij zijn ervan overtuigd dat als er eenvoudig te gebruiken en betaalbare alternatieven zijn, mensen daarvoor zullen kiezen.

IMG_4899

Rutger Ochsendorf, een 19-jarige communicatie-student aan het Windesheim Flevoland en een fervent Netflix-gebruiker is erg tevreden met de dienst. “Sinds een jaar ongeveer gebruik ik Netflix, toen ging mijn gratis maand in en sindsdien heb ik het aangehouden omdat ik het een hele fijne dienst vind. Ik houd ervan om vrije tijd te vullen met een leuke film of een serie. Na bijvoorbeeld een hele lange dag op school of na het stappen op een zondag, kijk ik lekker naar Netflix. Daar is Netflix een hele fijne dienst voor. Het beschikt over een groot assortiment films en series, die ook nog van een goede kwaliteit zijn en met ondertiteling te bekijken zijn.”

Ondanks de waardering van hem voor Netflix begrijpt Rutger ook de keuze van andere films en serie liefhebbers voor piraterij. Wel kaart hij het verschil tussen Netflix en piraterij aan. “Om mij heen hoor ik dat heel veel mensen op het internet kiezen voor piraterij, zoals torrents, streaming etc. Zelf kies ik voor Netflix omdat het een gegarandeerde kwaliteit biedt. Het is altijd High Definition met mooie ondertiteling en mits je een goede internetverbinding hebt hapert het nooit. Bij torrents en streams kun je ook te maken hebben met slechte kwaliteit, geen geluid of zelfs dat de video niet afspeelbaar is. Daarnaast heb ik ook gehoord dat het heel slecht voor je computer is, het kan virussen bevatten en dingen binnenhalen die je totaal niet wilt.”

De communicatie-student denkt te weten waarom mensen voor de piraterij kiezen en heeft daarom enkele verbeterpunten. “Ik denk dat toch een heleboel mensen zullen kiezen voor de piraterij, want sommige mensen vinden 8 euro per maand gewoon te veel. Ik denk ook, dat mensen voor piraterij kiezen omdat als je een serie volgt je dan een dag na dat het in Amerika wordt uitgezonden het kunt kijken, terwijl dit bij Netflix niet het geval is. Dat is dan denk ik ook waar Netflix hun grootste verbeterpunt zit. De kwaliteit is prima in orde, maar ik denk dat als de dienst up to date zou zijn, dat heel veel mensen bereid zouden zijn om de gevraagde 8 euro neer te leggen. Het feit dat Netflix bij heel veel series achterloopt op de tijd in Amerika, is voor heel veel mensen een groot struikelblok om Netflix aan te schaffen.”

Stichting Brein

Stichting Brein, de autoriteit op het gebied van piraterij in Nederland, beschouwt diensten die ongeautoriseerd (zonder rechten) streamen, bevorderen of aanmoedigen als het grootste gevaar voor Netflix. De stichting spreekt dergelijke websites aan en indien dit niet werkt omdat de site zich in het buitenland bevindt waar handhaving niet of nauwelijks werkt, dan is blokkering op zijn plaats. Of dat in Nederland kan, ligt aan de Hoge Raad. Het ligt in de lijn der verwachting dat dit zo is aangezien het al in een tiental EU landen is toegewezen op basis van dezelfde regelgeving en ook door het Europees hof is toegestaan.

Toch verwacht Stichting Brein dat diensten als Netflix uiteindelijk de strijd zal winnen van de piraterij. “De verwachting is dat het piraterijprobleem beheersbaar kan worden gemaakt door de combinatie van legaal online aanbod, voorlichting aan consumenten die inbreuk (dreigen te) maken en de continue verstoring van concurrentie door illegaal aanbod.”

Voor mensen zonder Netflix, bekijk hieronder een quick guide:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s