Arsene Wenger Arsenal logo

De teleurstelling bij Wenger en de fans.

Elke zomer was het weer hetzelfde liedje. Arsenal FC had een seizoen achter de rug waarin naast vrijwel elke prijs werd gegrepen, en het behalen van de vierde plek, die recht geeft op het spelen in de Champions League, werd door de fans gevierd als het winnen van de titel. Bij het gros van het publiek werd Arsenal dan ook gezien als een lachertje. Een club die altijd leuk mee voetbalt, enkele leuke spelers heeft, maar in de breedte en financieel tekort kwam om echt mee te doen voor de prijzen.

Arsenal-Invincibles-Squad-2003-04-Wat is dit weleens anders geweest bij de Noord-Londense club. Als voorbeeld het voetbaljaar 2003-2004, waarin Arsenal ongeslagen kampioen werd. Legendes als Thierry Henry, Dennis Bergkamp, Patrick Vieira, Robert Pires, Fredrik Ljungberg en Gilberto Silva vormden een werkelijk onverslaanbaar team in de Premier League, waardoor Arsenal zonder een nederlaag te slikken kampioen werd. Daarnaast had Arsenal nog een sterk jaar, waarin zij de CL finale wisten te behalen. In deze finale was FC Barcelona met 2-1 te sterk voor “The Gunners”. Na deze voor Arsenal verrassend sterke jaren is het eigenlijk alleen maar bergafwaarts gegaan. Elk jaar vertrokken de beste spelers bij Arsenal en kwamen er middelmatige tot maximaal redelijk goede spelers voor in de plaats. Dit resulteerde in mindere resultaten, en het wachten van 10(!) jaar op een grote prijs.

 

Emirates StadiumWaarom?

Wat is de reden dat Arsenal zo ver afgezakt is? Wat je vaak hoort is dat coach Arsene Wenger een gierige coach is. Hij zou niet bereid zijn om te spenderen om zijn ploeg te versterken. Hij zou liever kijken naar goedkope opties, die hem meer mogelijkheden zouden geven dan dat hij een topspeler voor een astronomisch bedrag zou aanschaffen. Wat veel mensen echter vergaten was dat de financiële situatie van Arsenal gecompliceerd lag. Voordat het Emirates Stadium gebouwd was, speelde Arsenal in het prachtige Highbury. De regels rondom de zitplaatsen in stadia te Engeland werden destijds veranderd, hierdoor ging de capaciteit van het voormalig stadion Highbury, van 63.000 naar 38.000. Het verzoek om het stadion uit te breiden met meer zitplaatsen, zoals Manchester United dat deed met Old Trafford, werd afgewezen. Deze regeling bracht Arsenal in een slechte financiële situatie en betekende ook dat er veel minder fans dan voorheen terecht konden in het Highbury stadium. De enige oplossing was om een nieuw stadion te laten bouwen en op die manier de financiële situatie stabiel te krijgen en de capaciteit uit te breiden.

Het Emirates Stadium (zie foto) werd vanaf 2003 gebouwd en was klaar voor de afscheidswedstrijd van Dennis Bergkamp in 2006. Dit project kostte afgerond zo’n €500.000.000. Arsenal wist dat het een groot risico kon zijn, aangezien het om een zeer hoog bedrag ging, en zij geen rijke olie-eigenaar of sjeik ter beschikking hadden. Gezien de eerder genoemde situatie hadden zij echter geen keus en werd er besloten om het project te starten. In de beginjaren dat het stadion gebouwd werd, zijn er nog prijzen gewonnen en werd dus de finale van de Champions League bereikt, maar na 2004 duurde het tien jaar tot de eerstvolgende prijs volgde. Jaarlijks betaalde Arsenal in termijnen de kosten voor het Emirates af. Desondanks deed Arsenal het in vergelijking met ploegen die ook een nieuw stadion bouwden, het erg goed. Ik zal drie voorbeelden geven om dit te onderbouwen.

Southampton: St. Mary’s Stadium is sinds 2001 het stadion van de
“Saints”. Zij degradeerden in 2004, en balanceerden op de rand van faillissement. Pas in 2012 keerden zij terug in de Premier League en de capaciteit van hun stadion is slechts 32.689. Men zou kunnen zeggen dat, dat de helft is van het Emirates stadion. Volgens Southampton zelf kostte het stadion ongeveer €45.000.000. Dat is niet eens 10% van wat Arsenal moest betalen, en alsnog zat Southampton in grote problemen.

Derby County: The Pride Park Stadium is sinds 1997 Derby’s stadion. In eerste instantie verliep het vrij goed voor Derby County. Maar toen degradeerden zij in 2004 en keerden zij slechts sporadisch terug in de Premier League. De capaciteit van het stadion is 33.502. En dat is opnieuw slechts de helft van het Emirates stadion. De kosten van het stadion wordt geschat op  €28.000.000. Opnieuw is dit ten opzichte van wat Arsenal moest betalen slechts 6% van de totale kosten en alsnog zat Derby in grote problemen.

Middlesbrough FC: Het Riverside Stadion is sinds 1995 het voetbalstadion van Middlesbrough FC. Maar toen kwamen zij terecht in de hoek waar klappen vallen en degradeerden zij in 1997. In 1998 keerden zij terug en leek het goed te blijven gaan. In 2009 degradeerden zij echter weer en tot op heden keerden zij nog niet terug in de Premier League. De capaciteit van het stadion is 34.998. De bouw kosten wordt geschat  (ongeveer 10 jaar voordat het Emirates stadion is gebouwd) rond €20.000.000. Dat is niet eens 4% van de kosten van het Emirates stadion.

Mijn punt is dat Arsenal het eigenlijk geweldig heeft gedaan. Een betaling van ongeveer 500 miljoen aflossen in 10 jaar, elk jaar je weten te kwalificeren voor de Champions League, terwijl je beste spelers jaar in, jaar uit worden verkocht aan de concurrenten. Voorbeelden zijn Samir Nasri, Adebayor, Robin van Persie, Francesc Fabrégas, Gaël Clichy en Alex Song. Vergelijk dit met de drie bovengenoemde ploegen, zij stuitten uiteindelijk allemaal af op degradatie of balanceerden op de rand van faillissement.

 

Alexis Arsenal Ozil new signing ArsenalArsenal FA CUP 2014 Wenger with fa cup trophy 2014

Het nieuwe Arsenal

Afgelopen jaar werd de prijsdroogte dan eindelijk doorbroken. Arsenal wist in een bewogen jaar, de in Engeland hoog aangeslagen FA Cup te bemachtigen. Dit na een thriller van 120 minuten tegen Hull City op Wembley. Afgelopen jaar begon het nieuwe era voor Arsenal. De nummer 10 van Real Madrid, Mesut Özil werd aangetrokken voor maar liefst €50.000.000. De tijd van het niet kunnen spenderen leek over te zijn, met de komst van Mesut. Het jaar was alsnog enigzins teleurstellend voor de Arsenal fan, aangezien Arsenal tot aan januari de nummer  1 was in de Premier League. Uiteindelijk wonnen zij de FA Cup en werd er gehoopt op meer. Het begin van deze hoop is positief. Voor het eerst sinds jaren is Arsenal aan het spenderen. De nummer 9 van FC Barcelona, Alexis Sanchez is aangeschaft voor maar liefst €45.000.000. Daarnaast is de rechtsback van Frankrijk, Mathieu Debuchy aangeschaft voor €15 miljoen, is David Ospina, de keeper van Colombia op het afgelopen WK, aangetrokken om te concurreren met keeper Szczęsny en is een van de grootste talenten uit Engeland, Calum Chambers, aangetrokken voor maar liefst €14-20 miljoen. Daarnaast worden er vele spelers nog steeds gelinkt aan Arsenal en hebben we nog ruim een maand in de gaan in de zomerse transferperiode. Er zijn natuurlijk nog geen prijzen gewonnen en nog niets is bewezen, maar het lijkt alsof de financiële situatie weer helemaal stabiel is en het Emirates stadion volledig is afbetaald. Voor een Gunner zijn dit mooie tijden en over een jaar rond deze tijd zullen we zien of de aankopen en veranderingen, prijzen hebben opgeleverd.

 

 

Advertisements