Na het WK 2010 in Zuid Afrika werd bekend dat het volgende WK plaats zou vinden in het ultieme voetbal land. Het land van 5 wereldkampioenschappen, het land van spelers als Pelé, Garrincha, Ronaldo, Ronaldinho, Romario, Socrates. De Gele Kanaries zagen het al helemaal voor hen, de zesde wereldtitel in eigen land behalen. Wat kon er mooier zijn dan die gebeurtenis? Al helemaal nadat het WK in Zuid Afrika zo vroegtijdig eindigde, tegen de uiteindelijk vice kampioen Nederland. De reputatie van de Brazilianen was hevig geschaad door deze nederlaag en het was dan ook de vraag of ze er klaar voor waren. Kampioenenmaker Luiz Felipe Scolari werd teruggehaald en beloofde de wereldtitel opnieuw binnen te halen. In Zuid Korea in 2002 versloeg het Brazilië van Felipao, Duitsland met 2-0 en werd voor het laatst het WK gewonnen. Scolari observeerde en keek verrassend genoeg veel naar spelers die nog in de Braziliaanse competitie actief waren, en dan met name oude rotten op hun retour of spelers die kwalitatief geen meerwaarde zijn voor het Braziliaanse voetbal. Er heerste veel twijfel bij de Brazilianen in eigen land, aangezien er altijd meer dan voldoende talent rond loopt, maar vanwege de positieve resultaten die er uiteindelijk kwamen werd er het voordeel van de twijfel gegeven. Spelers als Hulk, Fred, Jo, Paulinho, Maicon, Julio Cesar, Dani Alves, Robinho, Ronaldinho, en Kaka kregen de kans van Scolari en grepen deze wisselend aan.

Brazil 2002 world cup squad     Luiz Felipe Scolari

 

Een jaar voor het WK wordt altijd de Confederations Cup gespeeld in het land waar het WK gaat plaatsvinden. De deelnemers zijn het gastland, en de winnaars per continent. Dit was de test voor Brazilië, het elftal en het land. Waren zij klaar om het WK te organiseren en te gaan winnen? Was alles compleet voor de zesde ster in eigen land? Het antwoord destijds was JA. Brazilië speelde een prima toernooi waar ze o.a. semifinalist Uruguay, finalist op het EK Italië en de titel verdedigende wereldkampioen Spanje versloegen. Met name de wedstrijd tegen Spanje was zeer indrukwekkend, de wereldkampioen verloor met 3-0 terwijl alle sterren op het veld stonden en eigenlijk weinig konden uitrichten. De hele wereld was ervan overtuigd, Brazilië was de nummer een favoriet voor de wereldtitel in eigen land.

Brazil v Spain: Final - FIFA Confederations Cup Brazil 2013        Neymar confederations cup goldenball

 

Een jaar later was het eindelijk zover. Het WK in Brazilië kon gaan beginnen, de loting was gunstig. Kameroen, Mexico en Kroatië, op papier was dit zeker mogelijk voor Brazilië. In de praktijk bleek het zo te zijn, maar niet op de gemakkelijke wijze die de hele natie in gedachten had. Het spel van de Brazilianen leek nergens op, het leek alsof veel spelers hun goede vorm uit 2013 weg waren en het wilde gewoon niet vlotten. Het was vrij duidelijk dat Brazilië af en toe gematst werd door de scheidsrechter en het was dan ook geen verrassing dat het in de achtste finales maar net goed ging. Het sterke Chili werd na strafschoppen verslagen, maar het had zomaar anders kunnen aflopen. In de 120e minuut schoot Mauricio Pinilla van Chili de bal snoeihard op de lat. Brazilië kwam goed weg en kon zich opmaken voor de kwartfinale.

pinilla-shot crosbar vs Brazil WC 2014    Brazil after win against Chile 2014

In de kwartfinale kwam Brazilië het sterke Colombia tegen, verwacht werd dat Colombia het Brazilië het heel moeilijk ging maken en wellicht zou gaan uitschakelen. Het werd echter een ander verhaal, Brazilië speelde hun eerste goede wedstrijd dit WK en wist met 2-1 te winnen. Ze verloren echter wel hun twee belangrijkste spelers voor de belangrijke halve finale tegen het sterke Duitsland. Neymar Junior werd aan flarden geschopt door Zuniga en lag uit het WK, daarnaast pakte aanvoerder Thiago Silva zijn tweede gele kaart van het toernooi waardoor hij niet kon spelen in de halve finale.

David Luiz vs Colombia WC 2014   Thiago silva receiving Yellow vs Colombia 2014

Neymar being fouled by Zuniga from Colombia 2014

De halve finale mondde uit tot een ware deceptie. De zwartste bladzijde in de geschiedenis van het Braziliaanse voetbal werd geschreven, uitgerekend tegen het team dat ze versloegen voor de vijfde wereldtitel. In Belo Horizonte gingen de Gele Kanaries met maar liefst 1-7 onderuit tegen het oppermachtige Die Manschafft. De ooit zo grote Brazilianen werden in eigen huis volledig gedeclasseerd, daarnaast nam Miroslav Klose het record over van Ronaldo, de held van 2002. Lag het aan het feit dat Neymar en Thiago Silva niet konden spelen? Was het de druk? Was Brazilië zo slecht of Duitsland zo goed? We zullen het nooit weten, wat we nooit meer vergeten is dat de droom van de natie veranderde in een nachtmerrie voor elke Braziliaan.

Germany celebrating vs Brazil WC 2014   Brazil after losing against Germany WC 2014David Luiz and T Silva after semifinal vs Germany WC 2014

 

 

Advertisements