Lionel Messi #10

Lionel Messi, een Argentijn of toch meer een Catalaan?

Lionel Messi, de absolute sterspeler van FC Barcelona. Velen beschouwen hem als de beste voetballer ter wereld, en velen zelfs als de beste voetballer in de algehele geschiedenis. Er is eigenlijk slechts een punt waardoor bepaalde liefhebbers van het spelletje nog aan de grootsheid van Lionel Messi twijfelen. Messi werd als 11 jarig jongetje door FC Barcelona opgepikt in de straten van Rosario, Argentinië. In 2004 kreeg hij de mogelijkheid om te spelen voor Spanje u-20, maar Messi weigerde uit liefde voor zijn Argentinië. Messi wilde spelen voor Argentinië, zijn land, waar hij al als jongetje van droomde. Hij debuteerde in 2005 voor de Argentijnse A ploeg en zat vanaf toen steevast bij de ploeg. In de jaren die daarna volgden, zou Messi met FC Barcelona de wereld doen verbazen met zijn absolute klasse. Hij brak record na record, won prijs na prijs en entertainde de voetbalwereld met zijn absolute genialiteit en kwaliteiten. Maar bij Argentinië was dit echter niet het geval, Messi leek er niet uit de verf te komen en er werd zelfs gezegd dat hij niet genoeg van zijn land zou houden en enkel zou functioneren bij FC Barcelona.

Het WK 2006 in Duitsland voor Lionel Messi.

Lionel Messi #19 #2006

Messi mocht al proeven aan het WK in 2006, een jaar eerder won hij met de Argentijnse jeugdploeg het WK u-20 in Nederland. Een piepjonge Messi werd verkozen tot speler van het toernooi, en zijn naam werd genoemd als een die je diende te onthouden.Op het WK in Duitsland in 2006  gaf Messi enkele assists, wist hij een doelpunt te maken en had hij briljante acties, maar hij was nog jong en er moest dus niet van hem verwacht worden dat hij de A ploeg zou dragen.  

 

Het WK 2010 in Zuid-Afrika voor Lionel Messi.

Lionel Messi #10 #2010

Het WK in Zuid Afrika moest de bekroning zijn op Lionel Messi zijn briljante carrière destijds, in de jaren na het WK in Duitsland had Lionel Messi de wereld veroverd. Met zijn vele doelpunten, assists en briljante acties won hij prijs na prijs en brak hij record na record met zijn FC Barcelona. Met een kersverse Ballon D’or op zak na een jaar waarin Barcelona kampioen werd en Messi de sterren van de hemel speelde, rekende de wereld op een gretige Lionel Messi tijdens het WK in Zuid Afrika. Niemand minder dan de grootste Argentijnse held ooit was de bondscoach van het nationale elftal tijdens het toernooi. Diego Armando Maradona moest met behulp van Lionel Messi de wereldtitel naar Argentinië halen. Dit was het doel en niks anders.

Aanvankelijk startte Argentinië goed, onder aanvoering van een Messi die uitblonk in het teamspel en het geven van assists, gingen zij freewheelend de poulefase door. Griekenland, Nigeria en Korea werden makkelijk aan de kant gezet. Messi gaf de meeste assists in de poulefase en het leek erop dat er iets moois kon gebeuren. Mexico was de tegenstander in de achtste finales en Argentinië wist opnieuw te winnen op een enigszins makkelijke wijze, maar wel met een goed spelende Messi. Toen gebeurde er iets wat niemand van te voren had kunnen voorspellen. Op het toernooi in Zuid Afrika kwam Duitsland na voren als een zeer sterk en vooral voetballend goed elftal. Argentinië werd in de kwartfinales aan hen gekoppeld. In een leuke wedstrijd werd Argentinië vernederd, enigszins geflatteerd maar de cijfers logen er niet om. Duitsland 4- Argentinië 0. Het was opnieuw niet gelukt voor Lionel Messi, hij moest weer 4 jaar wachten. Ondanks dat hij geen super slecht toernooi speelde, werd hij opnieuw zwaar bekritiseerd. Hij zou niet functioneren in het elftal, hij zou enkel met de Barcelona spelers kunnen presteren en hij zou niet houden van zijn elftal. Mijn theorie is dat mensen zijn ongelooflijke statistieken bij FC Barcelona onbewust ook verwachtten bij de Argentijnse ploeg. Om zoiets te willen en eigenlijk te eisen is niet realistisch en ook niet eerlijk, de beelden vertellen dat Lionel Messi qua voetbal een prima toernooi speelde. Helaas mocht het niet baten. 

3 maal scheepsrecht?

Waar in het verleden dus werd getwijfeld aan Messi zijn liefde voor Argentinië, was het dit jaar andersom. Messi was niet de Messi van de voorgaande pak ‘m beet 5 jaar bij FC Barcelona. De criticasters en supporters vroegen zich af of Messi het wel had gezien bij FC Barcelona, had hij de honger nog wel?, ging hij er nog wel voor?, wilde hij vertrekken? Terwijl Argentinië steeds meer van Messi begon te houden! Na Maradona kwam Batista, maar dat werd geen succes, en daarna koos de Argentijnse bond voor Alejandro Sabella. Deze man is de sleutel tot het belangrijker worden van Lionel Messi voor de Argentijnse ploeg, waar de voorgaande bondscoaches een speciale speler als Messi niet de vrijheid en ruimte gaf die hij op een fantastische manier kan benutten, zag Sabella dit wel. Messi werd de aanvoerder, de spelmaker, de leider in het veld en gewoon de Argentijnse godenzoon. Omringd door zijn maten Sergio Agüero, Angel Di Maria, Gonzalo Higuain, Pablo Zabaleta, Mascherano etc., kwam Lionel Messi steeds meer uit de verf bij het nationale elftal. Argentinië werd veel meer een team, waarin Messi de vrijheid had als bij FC Barcelona. Goede voetballers die samenwerken en hem de mogelijkheid geven om zijn goddelijk talent op de juiste manier te kunnen gebruiken. Messi werd beslissend in de kwalificatie voor het WK 2014 in Brazilië, daarnaast heeft hij meerdere wedstrijden beslist tegen het gastland, de eeuwige rivaal. In een wedstrijd wist Messi zelfs een hattrick te scoren, waaronder deze wereldgoal. 

In de strijd voor de kwalificatie om het WK was Messi van uitzonderlijke waarde, hij wist 10 doelpunten te maken en daarmee als tweede topscorer te eindigen  van de algehele Zuid-Amerikaanse kwalificatie en daarnaast gaf hij 15 assists. Deze statistieken geven het effect wat Sabella op Messi en de Argentijnse ploeg heeft gehad heel goed weer. Los van de statistieken was Lionel Messi briljant tijdens de kwalificatie periode, opnieuw met briljante onnavolgbare acties en ook in defensief opzicht leverde hij zijn bijdrage.

Waar Messi 2 keer eerder faalde met Argentinië is het nu of nooit. De Argentijnse ploeg lijkt zeer ingespeeld, heeft een goede balans met bijvoorbeeld geen enkel verlies in de laatste 21 duels en het kwartet Messi, de kersverse CL winnaar Angel di Maria, Sergio Aguero en de sterke spits Gonzalo Higuain zijn zeer dodelijk samen en kunnen elke verdediging aan gort rijgen. Argentinië kan daarnaast bouwen op een prima middenveld met spelers als Gago, Mascherano, Biglia en Enzo Perez en tot slot een defensie bestaande uit spelers van Benfica, Manchester City, Inter Milan, Napoli, Sporting Lissabon en Zenit St. Petersburg om maar wat voorbeelden te geven. Persoonlijk denk ik dat dit de oude Lionel Messi weer naar boven gaat halen, ik heb de algehele Zuid-Amerikaanse kwalificatie gevolgd en de Messi die ik zag was BRILJANT! Ik verwacht dat hij dit toernooi hoge ogen gaat gooien en de wereld zal laten zien wie met afstand geschiedenis’ grootste voetballer is. De tijd zal het leren, ik en nog vele liefhebbers hopen dat dit beeld realiteit zal worden..

IMG_9106

 

 

Advertisements